Souhrn předešlích let

19.06.2016 17:35

Náš rybářský kroužek byl založen v září 2014 z iniciativy dlouholetých členů Českého rybářského svazu Zdeňka Balcara a Milana Loudy. Bylo to po dlouhých skoro 25-ti letech. Do roku 1990 vedli v Chlumci kroužky dětí manželé Vítovi a pan Kozák. Iniciátoři nejprve jednali ze starostou našeho města, z ředitelem chlumecké školy i s hospodářem a jeho zástupcem ČRS Místní organizace Ústí nad Labem.
     Na první schůzku po letních prázdninách nás přišlo dvacet jedna. Po několika týdnech nás někteří opustili a k červnovým zkouškách v roce 2015 nás přišlo patnáct, z toho dvě dívky. Všichni jsme uspěli a získali první rybářský lístek s povolenkou k lovu ryb. Ale abychom nepředbíhali.
     Svoji činnost pod vedením našich vedoucích rozvíjíme po celý rok. Pravidelně každou středu od 15 do 17 hodin se scházíme v klubovně naší školy, kde se učíme rozeznávat různé druhy ryb a jiných vodních živočichů. V letním období chodíme k vodě, kde trénujeme rybolovnou techniku. Samozřejmostí pro nás je účast na rybářských závodech, které se pořádají pro děti na vodách ústeckého okresu.
     Významným dnem vždy pro nás bývá prokazování znalostí z Rybářského řádu, určování ryb, jejich stanovených mír, doby hájení i lovu ryb v ročních obdobích při závěrečné zkoušce před komisí. Letos tomu tak bylo 16.dubna 2016 a opět jsme uspěli. Do Petrova cechu nás přibylo osm.
     Jednou z hlavních akcí našeho kroužku jsou jarní a podzimní třídenní pobyty v Rybářském domově  Vykletice na Nechranické přehradě, který máme v pronájmu od ČRS Severočeského územního svazu Ústí nad Labem. K dispozici máme čtyřlůžkové chaty i sociální zařízení. Nechybí ani kuchyň, kde tak dobře vaří Jiří Hrdlička starší. Je nám zapůjčována i rybářská loďka, kterou úspěšně využíváme při zakrmování lovišť. Když nelovíme, tak např. v klubovně promítáme filmy o rybách nebo využíváme atrakcí na dětském hřišti. Zpestřením pobytu vždy bývá sobotní táborový oheň s opékáním buřtů. Letos jsme si i pod světly pouličních lamp zahráli fotbálek. V našich vzpomínkách zůstává spousta zážitků. Ten největší je pro nás zdolávání ulovených ryb a na nechranické přehradě jich dokážeme chytit opravdu dost. V neděli, poslední den pobytu, před odjezdem jsme při vyhodnocování oceňováni. Dostáváme poháry i diplomy za umístění v soutěžích, pamětní listy i medaile a k tomu ještě spoustu jiných drobností a sladkostí. Pobyty se vždy vydařily a není to jenom zásluhou vedoucích,ale ke zdárnému průběhu přispívají jak asistenti tak někteří naši rodiče. Musíme také poděkovat zastupitelům města Chlumec za poskytování finančních dotací, hospodářskému odboru ČRS MO Ústí nad Labem za vybavení krmivem, majitelce prodejny TOBI, která nás zásobovala jedinečnými návnadami, ale i pánům Miroslavu Bouškovi a Janu Příbovi, kteří nám byli nápomocni při opravách rybářského náčiní a vybavovali nás rybářskými potřebami. Vyslovujeme proto všem, kteří se o nás starají ještě jednou uznání.
     Jsme dosud opravdu skvělý kolektiv dětí i dospělých a věříme, že tomu tak bude pokaždé i v budoucnu. Pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči, jste mezi námi vítáni. Vyměňte sezení u počítačové techniky nebo před televizní obrazovkou za pohyb i pobyt v přírodě při tak krásném sportu jakým rybařina je.

                                                                                              S pozdravem Petrův zdar  "Kapříci".