Základní výbava

06.06.2016 00:00

 

Základní výbava rybáře aneb co musí vědět rybář.

 

 

Práva a povinnosti má mládežník stejná jako dospělý člen, tudíž může lovit i na dva pruty. Brigády je povinen odpracovat až po dovršení 15 let.

 

Povinností každého je mít u vody:

platný rybářský lístek, povolenku k rybolovu, vyprošťovač háčků, metr, síťka s kruhy, podběrák. Propiska, která nesmí být smazatelná.

Když přijdete k vodě a uklidíte si místečko od nepořádku, které nadělali návštěvníci rybníků před vámi, zapíšete do povolenky datum, revír, popřípadě podrevír. Při ulovení kapra a pstruha duhového, musíte do povolenky tuto rybu zapsat.  Když končíte rybolov a neulovíte žádnou rybu, nezapomeňte přeškrtnout kolonku. 

Hezké chvíle strávené u vody.

 

Co je to základní výbava? Zčásti nám to říká Rybářský řád. Podle Rybářského řádu musíme mít vždy u vody metr (ke změření tzv. míry), vyprošťovač háčků (peán) a podběrák. Samozřejmě musíme vlastnit rybářský lístek, povolenku k lovu ryb a členskou legitimaci. Do základní výbavy pak můžeme počítat dva pruty, dva navijáky, vlasce, háčky, zátěže, splávky, vidličkyvezírek. Vše ostatní bychom mohli vnímat jako jakýsi nadstandard, tedy to, co již nepatří do základní výbavy.

Kolik stojí základní výbava?

Prut

Nejlevnější pruty bývají teleskopické, jejich cena je závislá na materiálu blanku, délce, gramáži a použitých očkách. Levné teleskopy se na prodejnách pohybují od 350 do 750 korun. Korková rukojeť cenu teleskopu prodražuje.

Naviják

Pořídit se dají kaprové navijáky již za 300 korun. Levné navijáky, u kterých už se dá hovořit alespoň o nějakém prvku navíc, se pohybují od 650 do 1200,-Kč.

Vlasec

Na trhu jich je nepřeberné množství, od velmi levných až po drahé. Na dva navijáky nám může stačit 300 metrů vlasce, které – v případě toho nejlevnějšího – pořídíme už za 65 korun.

Háčky

Háčky jsou z různých materiálů, různých tvarů a velikostí. Ty nejlacinější obvykle brzy korodují, zatímco nejdražší nikdy nezkorodují. Na rozjezd ty nejlevnější vyjdou na 30 až 40 korun. Nikdy nekupujeme jeden nebo jen dva háčky, protože do dvou minut u vody je můžeme utrhnout. Vždy musíme mít určitou rezervu.

Zátěže(olůvka)

Olůvka, krmítka jsou od 10 Kč. Jinak platí totéž co u háčků – vždy nějakou rezervu.

Splávky

Dva až tři splávky se dají pořídit za 50 korun.

Podběrák

Pořídit se dá již od 190 korun

Peán

kolem 100,-Kč

Vezírek

Nejlevnější za zhruba 130 korun

Vidličky

Od 45 do 150 za kus

V tuto chvíli již začínající rybář může k vodě za rybami. Bude–li chtít lovit na položenou (na místě), brzy přijde na to, že potřebuje také stoličku. Skládací stoličku zakoupí za 250 až 600 korun, bude–li toužit po pohodlnějším a prostornějším křesílku, zřejmě ho nesežene pod 900 korun. A co když bude muset přes bahno, mokrou trávu či mokřady? Nezbývá tedy, než pořídit holínky. Nejlevnější sežene přibližně za 300 až 400 korun.

A pak přijdou další věci – krabičky, které usnadňují manipulaci s háčky, olůvky a dalšími drobnostmi, pláštěnky, batoh, krmení... Je toho hodně, obzvlášť chce–li mít rybář u vody pohodlí a chce–li být připraven na nejrůznější alternativy, které mu pobyt v přírodě u vody může nabídnout.

 

Lov na mušku.

Tento lov je už pro zkušenější rybáře, ale stačí pár mušek, prut pro lov na mušku, šnůra, silon od 0.8-0.20mm